Buitenland

15.000 man in principe voldoende

NAVO zwijgzaam
over inzet in Kosovo

Van onze buitenlandredactie
BRUSSEL – De NAVO wil niets loslaten over de omvang van een mogelijke troepenmacht in de Servische republiek Kosovo. Toch is er wel een beeld te schetsen van de mogelijke militaire verhoudingen in de Servische provincie in het geval er NAVO-grondtroepen worden ingezet. Deskundigen zeggen dat 15.000 man een realistische schatting is voor zo'n troepenmacht.

De NAVO gaf Milosevic en de Albanese opstandelingen donderdag te verstaan dat ze over een regeling moeten onderhandelen of anders de gevolgen onder ogen moeten zien. NAVO-secretaris-generaal Javier Solana zei dat het bondgenootschap bereid is tot militair ingrijpen als de partijen niet meewerken.

Die 15.000 militairen moeten met een voldoende zware bewapening de partijen in het conflict uit elkaar kunnen houden. Met een troepenmacht van deze omvang kan de NAVO volgens de deskundigen alle mogelijke ontwikkelingen aan, van het toezien op de naleving van een vredesakkoord tot gevechtshandelingen in het geval de partijen in het conflict niet willen onderhandelen.

Startblokken
De NAVO heeft al een luchtstrijdmacht in de startblokken staan sinds 13 oktober vorig jaar. Toen werd een luchtmacht bijeengebracht van vierhonderd vliegtuigen en een tiental oorlogsschepen, die ingezet zou kunnen worden om de Joegoslavische president Milosevic te kunnen dreigen met NAVO-bombardementen als het Servische leger zich niet zou terugtrekken uit Kosovo. Deze luchtmacht zou volgens experts een effectieve versterking kunnen betekenen voor de grondtroepen.

Welke landen soldaten gaan leveren, staat nog niet vast. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Albright zei gisteren dat de regering van de VS met het Conges gaat bespreken wat de mogelijke rol van Amerikaanse troepen kan zijn. Frankrijk en Groot-Brittannië verklaarden zich donderdag bereid samen met andere NAVO-leden grondtroepen te leveren om een akkoord af te dwingen. Gisteren maakte de Duitse minister van defensie bekend dat ook zijn land bereid is grondtroepen beschikbaar te stellen.

De NAVO heeft al 2300 man in de regio, in Macedonië. Daar zijn speciale troepen gelegerd ter bescherming van de internationale waarnemers in Kosovo. Het bondgenootschap denkt erover deze troepenmacht in geval van nood uit te breiden tot ruim 3000 man, om de waarnemers uit Kosovo te kunnen evacueren of te kunnen ingrijpen als een van de partijen waarnemers in gijzeling zou nemen.

Tegenpartijen
Tegenover welke strijdkrachten de NAVO-soldaten kunnen komen te staan, is niet helemaal helder. Dat geldt voornamelijk de troepenmacht van het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK). Daarover bestaan alleen maar schattingen. Hoewel het UCK zelf stelt te beschikken over ten minste 20.000 man, zeggen onpartijdige waarnemers dat het UCK slechts enkele duizenden opgeleide en steeds inzetbare soldaten heeft. Die krijgen ruggensteun uit het naburige Albanië, dat onder meer wapens levert.

Over de militaire sterkte van de andere partij in het conflict is veel meer bekend. Het Joegoslavische leger telt ongeveer 100.000 man. Het beschikt over 1200 tanks, 1000 pantservoertuigen, zware artillerie en raketwerpers. De luchtmacht heeft 480 vliegtuigen, waaronder 18 moderne MiG-29's en 120 MiG-21's, en 135 gevechtshelikopters. Verder beschikt de luchtmacht over enige honderden Russische luchtafweerraketten. De Joegoslavische marine speelt na het verlies van de havens aan de Adriatische Zee aan Kroatië geen rol van betekenis meer.

De Joegoslavische deelrepubliek Servië heeft ongeveer 100.000 man politie. Daarvan behoren er 10.000 tot de bijzondere eenheden, die zijn uitgerust met helikopters, tanks, transportvoertuigen, artillerie en luchtafweergeschut.